page contents

Humbja e dëgjimit. Si ndodh?

Humbja e dëgjimit që ndodh gradualisht për shkak të moshës (presbycusis) është e zakonshme.

Rreth një e treta e njerëzve midis moshës 65 dhe 75 vjeç kanë një shkallë humbjeje dëgjimi. Për ata më të vjetër se 75, ky numër është afërsisht 1 në 2.

Humbja e dëgjimit është definuar si një nga tre llojet:

 • Conductive (përfshin veshin e jashtëm apo të mesëm);
 • Sensorineural (përfshin veshin e brendshëm);
 • I përzier (kombinim i të dyjave);

Plakja dhe ekspozimi kronik në zhurmë të lartë, të dyja kontribuojnë në humbjen e dëgjimit. Faktorë të tjerë, si dylli i tepërt, mund të zvogëlojnë përkohësisht dëgjimin.

Ju nuk mund të ndryshoni shumicën e llojeve të humbjes së dëgjimit.

Megjithatë, ju dhe mjeku ose një specialist i dëgjimit mund të ndërmerrni hapa për ta përmirësuar atë.

Simptomat

 • Shenjat dhe simptomat e humbjes së dëgjimit mund të përfshijnë:

 • Mbytja e fjalëve dhe tingujve të tjerë;

 • Vështirësi për të kuptuar fjalët, sidomos kundër zhurmës së sfondit ose në një turmë;

 • Probleme të vazhdueshme të dëgjimit;

 • Shpesh u kërkon të tjerëve të flasin më ngadalë, qartë dhe me zë të lartë;

 • Nevoja për të rritur volumin e televizionit ose radios;

 • Tërheqja nga bisedat;

 • Shmangia e disa mjediseve shoqërore

Shkaqet

Për të kuptuar se si ndodh humbja e dëgjimit, mund të jetë e dobishme që së pari të kuptoni se si dëgjoni.

Veshi përbëhet nga tre zona kryesore:

-veshi i jashtëm,

-veshi i mesëm dhe veshi i brendshëm.

Valët e zërit kalojnë përmes veshit të jashtëm dhe shkaktojnë dridhje në daullen e veshi.

Tre  kocka të vogla të veshit të mesëm përforcojnë vibracionet ndërsa udhëtojnë në veshin  të brendshëm.

Atje, vibracionet kalojnë përmes lëngjeve në një strukturë në formë kërmilli në veshin e brendshëm (koklea).

Bashkangjitur në qelizat nervore në kokle janë mijëra qime të vogla që ndihmojnë në përkthimin e vibracioneve të shëndosha në sinjale elektrike që transmetohen në trur. Truri i kthen këto sinjale në tingull.

Si mund të ndodhë humbja e dëgjimit?Shkaqet e humbjes së dëgjimit përfshijnë:

Dëmtimi i veshit të brendshëm. Plakja dhe ekspozimi ndaj zhurmës me zë të lartë mund të shkaktojë që qelizat nervore në kokle të mos dërgojnë sinjale zanore në tru. Kur këto qime ose qeliza nervore janë të dëmtuara ose të humbura, sinjalet elektrike nuk transmetohet në mënyrë efikase dhe ndodh humbja e dëgjimit.

Ndërtimi gradual i dyllit. Dylli mund të bllokojë kanalin e veshit dhe të parandalojë  hyrjen  e valëve të zërit. Heqja e dyllit  mund të ndihmojë në rikthimin e dëgjimit.

Infeksion i veshëve dhe rritjeve jonormale të eshtrave ose tumoreve. Në veshin e jashtëm ose të mesëm, ndonjë nga këto mund të shkaktojë humbje të dëgjimit.

Eardrumi i prishur (perforimi i membranës së kokës). Shpërthimet me zhurmë të zhurmës, ndryshimet e papritura në presion, goditja e daulles  me një objekt dhe infeksion mund të shkaktojnë që humbje dëgjimi.Faktorët e rrezikut

Faktorët që mund të dëmtojnë ose të çojnë në humbjen e qimeve dhe qelizave nervore në veshin e brendshëm përfshijnë:

Mosha.

Degjenerimi i strukturave të veshit të brendshëm që ndodh me kalimin e kohës.

Zhurmë të lartë.

Ekspozimi ndaj tingujve me zë të lartë mund të dëmtojë qelizat e veshit të brendshëm. Dëmtimi mund të ndodhë me ekspozimin afatgjatë në zhurmë të lartë, ose nga një shpërthim i shkurtër i zhurmës, si për shembull nga një armë zjarri.

Trashëgim

Faktori gjenetik mund t’ju bëjë më të ndjeshëm ndaj dëmtimit të veshit nga zhurma ose nga përkeqësimi i plakjes.

Zhurmat profesionale

Punët ku zhurma e zhurmshme është pjesë e rregullt e ambientit të punës, siç janë bujqësia, ndërtimi ose puna në fabrikë, mund të çojë në dëmtime brenda veshit.

Zhurma rekreative

Ekspozimi ndaj zhurmave shpërthyese, siç janë nga armët e zjarrit dhe motorët me avion, mund të shkaktojë humbje të menjëhershme dhe të përhershme të dëgjimit. Aktivitete të tjera rekreative me nivele të rrezikshme të zhurmës përfshijnë motorëboat, motoçiklizëm, zdrukthtari ose dëgjim të muzikës me zë të lartë.

Disa medikamente

Droga të tilla si gentamicin antibiotic  dhe disa ilaçe kimioterapike, mund të dëmtojnë veshët e brendshëm. Efektet e përkohshme në dëgjimin – zilja në vesh (tringëllimë në veshët) ose humbja e dëgjimit – mund të ndodhë nëse merrni doza shumë të larta të aspirinës, qetësues  të tjerë të dhimbjeve, ilaçe antimalarike ose diuretikë të lakuar.

Disa sëmundje

Sëmundjet ose sëmundjet që shkaktojnë temperaturë të lartë, të tilla si meningjiti, mund të dëmtojnë stomakun.

Nëse keni një humbje të menjëhershme dëgjimi, veçanërisht në një vesh, kërkoni vëmendje të menjëhershme mjekësore.

Bisedoni me mjekun nëse dëgjimi i vështirësive është duke ndërhyrë në jetën tuaj të përditshme.

Humbja e dëgjimit lidhur me moshën ndodh gradualisht, kështu që në fillim nuk mund ta vini re