page contents

A keni vënë re kohët e fundit një ndryshim në dëgjimin tuaj, por nuk jeni të sigurt nëse keni nevojë për aparate dëgjimi? 

Pavarësisht nëse keni vënë re se dëgjimi juaj është mbytur ose po u kërkoni shpesh njerëzve të përsërisin veten, ka shumë shenja të ndryshme të humbjes së dëgjimit. 

Në Otofon, ne ofrojmë aparate dëgjimi cilësore për humbje të ndryshme të dëgjimit. Sot, ne do të diskutojmë gjashtë shenjat më të zakonshme të humbjes së dëgjimit dhe aparatet më të mira të dëgjimit për ju. 

Shenjat e humbjes së dëgjimit 

A keni filluar të vini re kohët e fundit se ju është dashur t’u kërkoni njerëzve të përsërisin veten kur flasin me ju ose që ju është dashur të rrisni volumin e televizorit përtej sasisë së tij të zakonshme?

Nëse po, ato mund të jenë shenja të hershme të humbjes së dëgjimit. Disa simptoma të tjera të zakonshme të humbjes së dëgjimit përfshijnë

 • Duke konstatuar se njerëzit po murmuritin ose po flasin shumë butë 
 • Shpesh u kërkon njerëzve të përsërisin veten, veçanërisht në mjedise të zhurmshme 
 • Preferon që volumi i televizorit të jetë më i lartë se sa u pëlqen njerëzve të tjerë 
 • Vështirësi për të kuptuar njerëzit në telefon 
 • Duke e gjetur veten më të padurueshëm, nervoz ose të frustruar se më parë
 • Të kesh vështirësi për të kuptuar njerëzit kur nuk mund t’i shohësh fytyrat e tyre
 • Sforcohet për të dëgjuar biseda 
 • Ndjeheni të lodhur ose të stresuar pasi keni marrë pjesë në një bisedë 

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma të humbjes së dëgjimit, është më mirë të rezervoni një test dëgjimi në klinikën tuaj më të afërt Attune Hearing për të parë nëse keni humbje dëgjimi dhe nëse keni nevojë për aparate dëgjimi. 

Çfarë janë aparatet e dëgjimit? 

Një aparat dëgjimi është një pajisje e vogël elektronike që e mbani brenda ose pas veshit tuaj për të ndihmuar me humbjen e dëgjimit. 

Aparatet e dëgjimit përdoren për të përforcuar tingullin në mënyrë që një person me humbje të dëgjimit të mund të dëgjojë, të komunikojë dhe të marrë pjesë në aktivitetet e përditshme. 

Aparatet e dëgjimit jo vetëm që ndihmojnë njerëzit në mjedise të qeta, por në mjedise të zhurmshme aparatet e dëgjimit mund të fokusohen në zërin e personit që flet ndërsa mbyt pjesën tjetër. 

Beltone Hearing Care,R S Puram Coimbatore - Hearing Aid in Coimbatore

Si funksionojnë aparatet e dëgjimit?

Aparatet e dëgjimit kanë tre pjesë themelore: 

 • Një mikrofon
 • Një përforcues
 • Dhe një folës 

Aparati i dëgjimit merr tinguj nga mjedisi përmes mikrofonit, i cili konverton valët e zërit në sinjale elektrike dhe i dërgon ato në amplifikator. 

Përforcuesi më pas rrit fuqinë dhe volumin e sinjaleve dhe i dërgon ato në vesh nëpërmjet altoparlantit.  

Ndërsa aparatet e dëgjimit zmadhojnë dridhjet e tingullit që hyjnë në vesh, qelizat e qimeve të mbijetuara në koklea zbulojnë dridhjet dhe i shndërrojnë ato në sinjale nervore të transmetuara në tru përgjatë nervit të dëgjimit. 

Sa më i madh të jetë dëmtimi i qelizave të flokëve të një individi, aq më i rëndë është humbja e dëgjimit. Prandaj, aq më i madh është përforcimi i aparatit të dëgjimit që nevojitet për të bërë ndryshimin. 

Lloji i aparatit të dëgjimit që merrni do të varet gjithashtu nga lloji i humbjes së dëgjimit që keni. 

Lloje të ndryshme të aparateve të dëgjimit 

Nëse keni vënë re shenja të humbjes së dëgjimit, mund t’ju nevojiten aparate dëgjimi. Gjëja më e mirë për të bërë është të rezervoni një test dëgjimi për të ditur me siguri . Në varësi të rezultateve tuaja, auditori juaj mund të rekomandojë aparate dëgjimi. 

Ka aparate të ndryshme dëgjimi në treg dhe mund të jetë e vështirë të zgjidhni se cili është më i miri për ju. Llojet më të zakonshme të aparateve të dëgjimit janë

Prapa veshit (BTE) 

Këto lloj aparatesh dëgjimi vendosen pas veshit dhe kanë një tub plastik të lidhur nga aparati i dëgjimit me një kallëp veshi që përshtatet brenda veshit të jashtëm. 

Pjesët elektronike të aparatit të dëgjimit janë të vendosura në këllëf që qëndron pas veshit. Tingulli merret nga marrësi në kasë dhe udhëton nëpër tub dhe në vesh. 

Aparatet BTE përdoren nga njerëz me humbje të lehtë deri të thellë të dëgjimit dhe mund të përdoren nga kushdo në çdo moshë. 

In-The-Canal (ITC) 

Këto lloj aparatesh dëgjimi janë në dispozicion në dy stile:

 • In-The-Canal (ITC)
 • Plotësisht brenda kanalit (CIC) 

Aparati i dëgjimit ITC është i formuar me porosi për t’iu përshtatur madhësisë dhe formës së kanalit të veshit të një personi. Ndërsa një aparat dëgjimi CIC është pothuajse i fshehur në kanalin e veshit. 

Të dyja këto stile të aparateve të dëgjimit përdoren nga njerëz me humbje të dëgjimit të lehtë deri mesatarisht të rëndë. 

Për shkak se këto aparate dëgjimi janë kaq të vogla, mund të jetë e vështirë për ata që kanë probleme me shkathtësinë t’i përdorin, t’i rregullojnë dhe heqin ato. Për shkak të madhësisë së tyre, këto aparate dëgjimi mund të kenë gjithashtu më pak hapësirë ​​për veçori shtesë, si për shembull telespiralja. 

Aparatet e dëgjimit brenda kanalit nuk rekomandohen për ata me humbje të rëndë deri të thellë të dëgjimit, sepse madhësia e tyre e reduktuar kufizon fuqinë dhe volumin e tyre. 

Merrni aparate dëgjimi në Qendrat Otofon 

Nëse jeni diagnostikuar me humbje dëgjimi dhe auditologu juaj ka rekomanduar aparate dëgjimi, ne mund t’ju ndihmojmë të gjeni ato më të mirat për ju.

Pavarësisht nëse kërkoni aparate dëgjimi pas veshit ose aparate dëgjimi më diskrete plotësisht brenda kanalit, ne mund t’ju ndihmojmë të merrni një vendim.

Për të rezervuar një takim për aparatin e dëgjimit, na kontaktoni në 068 9053170  ose vizitoni faqen tonë të rezervimeve.