page contents

 

 

Ne flasim me qindra njerëz me humbje të dëgjimit. Këtu janë disa nga pyetjet që njerëzit na bëjnë.

1. Përse duhet një test dëgjimi? Testimi me tonin e pastër është lloji më i zakonshëm i testimit të dëgjimit. Kjo ndodh kur tonet e larmishme dhe zërit të ndryshëm dëgjohen në veshët tuaja (duke përdorur kufje ose brenda veshit). Rezultatet shfaqen në një grafik (quhet audiogram). Këto të dhëna përdoren nga Audiologët për 1) Përcaktimin e shkallës së humbjes së dëgjimit dhe, nëse vendosni të blini aparate dëgjimi, 2) Përdoren nga Audiologu për të programuar aparatet tuaja dëgjuese. Provoni testimin tonin e pastër online tani. 

2. Si do të ndihmojnë aparatet e degjimit per zhurmat e veshit? Tinnitus-i është një zhurmim, shumësim, fishekzjarrim ose tingullim në veshë që vetëm ju mund të dëgjoni. Për disa njerëz, tinnitus-i ndikon në jetën e përditshme me ankth, zemërim dhe gjumë të turbullt. Tinnitus-i nuk është një sëmundje, por më tepër një simptomë që shkaktohet nga një kusht bazë, si humbja e dëgjimit, një dëmtim në vesh ose edhe disa ilaçe. Rreth 80% e njerëzve me tinnitus kanë një shkallë të caktuar të humbjes së dëgjimit pa e kuptuar, dhe kjo është arsyeja pse aparatet dëgjuese mund të ndihmojnë.

 

Ndërsa shumica e njerëzve gjejnë që rikthimi i dëgjimit natyral të frekuencave të larta përmes përdorimit të aparateve dëgjuese të programuara në mënyrë të personalizuar, ul shenjat e tinnitus-it, ka më shumë që mund të bëjmë. Të gjitha aparatet tona dëgjimore vijnë me një menaxher Terapie tingujsh Tinnitus që shumë njerëz e gjejnë të dobishme. Ju mund ta ndezni/mbyllni menaxherin në çdo kohë me aplikacionin ose butonin në aparatet dëgjuese. Ky nuk është një kurë, por mund të ndihmojë të lehtësojë simptomat.

3. A mund të ndihmojnë aparatet dëgjuese me zhurmën në sfond të një restoranti? Po. Mënyra si aparatet dëgjuese ndihmojnë në restorante është, në fillim, duke e përmirësuar zërin e njerëzve në tryezën tuaj që të mund t’i dëgjoni më qartë dhe, në dyti, duke mos e përmirësuar zhurmën në sfond rreth jush. Në aparatet dëgjuese të kualitetit të lartë (Beltone Imagine) një studim klinik i ri dëshmon performancë edhe më të mirë. Në aparatet dëgjuese premium, si ato që ne shesim, ato janë gjithmonë “duke dëgjuar” mjedisin tuaj dhe duke u përshtatur me të. Në fakt, aparatet dëgjuese të sotme përshtaten me mjedisin tuaj mijëra herë në sekondë për të siguruar dëgjimin më të mirë të personit që i ka ato. Kur jeni në një dhomë me shumë zhurmë në sfond, aparatet dëgjuese e njohin atë dhe e përshtaten në të automatikisht. Kështu që, edhe pse do të dëgjoni ende zhurmën e restorantit, ajo do të jetë në një nivel shumë të ulët ndërsa zërat e njerëzve në tryezën tuaj do të jenë shumë më të qarta për ju.

4. Çfarë është aparat dëgjimi “Bluetooth”? Bluetooth ju lejon të dëgjoni zërin nga një pajisje (p.sh. telefoni juaj) në një mjet të largët pa tel, me një lidhje të padukshme. Kur lidhni telefonin tuaj me makinën tuaj, kjo bëhet përmes bluetooth-it. Në vitet e fundit, shumica e aparatëve të dëgjimit premium të tipit prapa-veshit janë sjellë me një nivel të caktuar të bluetooth. Kjo mundëson që thirrjet tuaja të transmetohen drejtpërdrejt në aparatet tuaja të dëgjimit. Aparatët e dëgjimit më pak të avancuar kanë bluetooth “1-Linjë”, zëri hyjnë në aparatet tuaja të dëgjimit, por ju duhet ende të mbani telefonin pranë veshit tuaj (ose të përdorni një mikrofon të vogël në distancë) për të folur në telefon. Në aparatet e dëgjimit më të mira sot, zëri juaj kthehet përsëri në telefon përmes aparatëve tuaj të dëgjimit. Kështu që telefoni juaj mund të jetë në xhepin tuaj ose në sediljen e makinës në anën tuaj ndërsa flisni plotësisht pa duart.

5. Pse këshilloni këtë model aparati degjimi në krahasim me ato që ka një mik im?

Ka dy lloje kryesore të aparateve te degjimit sot: “prapa veshit” dhe “në kanalin e veshit”. Audiologët tanë punojnë me ju për të kuptuar nevojat personale dhe pastaj ne ju rekomandojmë zgjidhjen që do të jetë më e mira për ju.

6. A do ta demtojne aparatet e degjimit degjimin tim? Absolutisht jo! Të gjitha aparatet tona dëgjuese janë programuar në mënyrë të personalizuar dhe janë miratuar nga FDA si pajisje mjekësore e Klasës II. Kjo do të thotë se teknologjia është shqyrtuar dhe ka treguar përfitime të qarta për ata që kanë humbur dëgjimin. Ju do të ndjeni dallimin sa herë që i vendosni ato. SHËNIM – Para se të blini aparatet dëgjuese, kontrolloni që ato do të programohen në mënyrë të personalizuar nga një specialist degjimi për të plotësuar nevojat e saktë të testit tuaj të dëgjimit.

7. A duhet vërtet dy aparatë dëgjimi? Pa dyshim…a do të nevojiteshin syze për të dyja sytë? Kur shumica e njerëzve marrin lajmin se do të kenë nevojë për aparatë dëgjimi, tronditja më e madhe vjen nga mësimi i kostos e tyre të lartë. Mund të jetë e ndjeshme për të provuar të zvogëlohet kostoja duke blerë vetëm një aparat për veshin “dominant” dhe reduktuar koston në gjysmë. Megjithatë, nëse keni humbje dëgjimi në të dy veshët, ne këshillojmë perdorimin e dy aparateve te degjimit.