Një Efekt Tjetër Anësor I COVID-19 Është Humbja E Dëgjimit

No Comments

Ekspertët e Shëndetësisë kanë bërë me dije prej përhapjes së virusit se të gjithë personat e prekur nga Covid-19 pas shërimit do të kenë shumë shqetësime të tjera.

Sipas një  studimi të fundit është raportuar se disa njerëz pavarësisht se u shëruan nga Covid-19 kanë pasur probleme me dëgjimin. Audiologët në Universitetin e Mançesterit anketuan 121 të rritur gjatë  tetë javëve pasi dolën nga spitali.

OBSH

Pasi janë pyetur për ndryshimet në seancat e tyre, 16 njerëz prej tyre treguan se ata kishin probleme me dëgjimin. Tetë nga ata raportuan se nuk dëgjonin mirë dhe 8 të tjerë kishin tringëllima në vesh, dëgjimi i zhurmës që nuk shkaktohet nga një burim i jashtëm.

Më tej thuhet se virusi mund të “udhëtojë” në tru përmes qelizave të gjakut. Truri ynë ka shumë receptorë ACE2, proteina e sipërfaqes qelizore që SARS-CoV-2 përdor për të hyrë në qelizat e shëndetshme.

Lobi i përkohshëm i  trurit, i cili kontrollon dëgjimin, gjithashtu ka mjaft receptorë ACE2. Kur virusi prek këtë zonë, ai lëshon citokina, të cilat, nga ana tjetër, dëmtojnë qendrat e dëgjimit në tru. Kevin Munro, profesor i audiologjisë dhe udhëheqësi i departamentit të dëgjimit të shëndetit në Qendrën e Kërkimeve Biomjekësore të Mançesterit, tha se “shkencëtarët tashmë e dinin se viruset e tjera si fruthi, shytat dhe meningjiti mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit”.

Previous Post
Audiometria (Testi i degjimit)
Next Post
Hapat qe ndiqen pas vendosjes se aparatit te degjimit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu