Dëgjimi juaj është i rëndësishëm

Dëgjimi i mirë është një pjesë e rëndësishme e cilësisë së jetës suaj. Dëgjimi i mirë ju ndihmon të bëni një jetë aktive, të ndieni më tepër komfort dhe siguri në vetvete, edhe në prani të një grupi të madh ose në një vend me zhurmë. Gjithashtu, dëgjimi i mirë ndihmon në stimulimin e vazhdueshëm të trurit.

Shkaqet e humbjes së dëgjimit

Çdo seksion ndihmon në lëvizjen e zërit përmes procesit të dëgjimit. Kur shfaqet një tingull, veshi i jashtëm e ushqen atë përmes kanalit të veshit në daullen e veshit. Zhurma bën që daullja e veshit të dridhet. Kjo, nga ana tjetër, bën që tre kocka të vogla brenda veshit të mesëm (malleus, incus, stapes) të lëvizin. Kjo lëvizje udhëton në veshin e brendshëm (koklea), ku bën qime të vogla të lëvizin në një lëng. Këto qime e shndërrojnë lëvizjen në sinjale dëgjimore, të cilat më pas transmetohen në tru për të regjistruar tingullin.

Humbja e dëgjimit matet në katër shkallë

E lehtë, e moderuar, e rëndë ose e thellë. Shkalla e humbjes së dëgjimit drejton zgjedhjen e formës më të mirë të trajtimit rast pas rasti.

Llojet e humbjes së dëgjimit

1

Humbja Konduktive

Shkaktuar nga kushte që bllokojnë transmetimin e zërit përmes veshit të jashtëm dhe daulles së veshit në veshin e mesëm.

2

Humbja Sensoneurale

Dëmtimi i veshit të brendshëm që ndodh si pjesë e procesit natyror të plakjes.

3

Humbja e përzier e dëgjimit

Humbja e përzier e dëgjimit i referohet njerëzve që kanë humbje dëgjimi si përcjellëse ashtu edhe sensorineurale. Shumica e njerëzve përjetojnë më shumë se një lloj humbje dëgjimi.

Dëgjimi juaj është i rëndësishëm.

Humbja e dëgjimit shoqërohet me rreziqe të mundshme ndaj shëndetit dhe pengesa në përjetimin e përditshmërisë siç do të bënit po të kishit dëgjim normal.

Emocione Negative

Emocione Negative

Humbja e dëgjimit mund të shkaktojë shumë emocione negative të ndryshme, qoftë kjo për shkak të ndjenjës së ankthit që do të humbni informacion të rëndësishëm ose prej sikletit që nuk jeni në gjendje të dëgjoni familjarët tuaj kur flasin.

Izolim Social

Izolim Social

Humbja e dëgjimit është identifikuar si një faktor i rëndësishëm i rrezikut të izolimit social, atrofisë së trurit dhe zhvillimit të demencës sidomos te personat e moshuar.

Aktivitetet Sociale

Aktivitetet Sociale

Jetesa me humbje dëgjimi të paasistuar mund të shtojë më tepër shqetësimin kundrejt gjërave që më parë ishin veprimtari të thjeshta të përditshme. 

Kuptimi i humbjes së dëgjimit

Edhe bisedat e thjeshta mund të jenë shumë lodhëse për njerëzit me humbje të dëgjimit. Përcjellja e bisedave me disa pjesëmarrës kërkon përpjekje intensive.Komunikimi aktive është i vështirë, e i cili mund shpejt të shtyej deri tek izolimi nga shoqëria. Humbja e dëgjimit mund të ketë shumë shkaqe. Por në shumicën e rasteve, humbja e dëgjimit mund të trajtohet me sukses.

Bëni hapin e parë

Vlerësoni vetmas të dëgjuarit tuaj

Duke shikuar televizionin me të tjerët, keni nevojë për të rritur volumin përderisa të tjerët dëgjojnë qartë?

A duhet shpesh të pyesni njerëzit që të përsërisin atë që kanë thënë?

A keni shpesh ndjenjën se njerëzit tjerë flasin me “murmuritje” apo paqartë?

Gjatë bisedave në makinë, në restorant, apo ndonjë vend tjetër të zhurmshëm, ju shpesh keqkuptoni atë që është thënë nga të tjerët?

A keni shpesh probleme të dëgjoni dhe kuptoni se çka njerëzit tjerë flasin, kur ju nuk keni kontakt me sy me ta?

A e ndjeni vetën të stresuar apo të lodhur kur keni për të biseduar apo dëgjuar për periudha të gjata?

Trajtimet e humbjes së dëgjimit

Vendndodhja, lloji dhe shkalla e humbjes së dëgjimit ndikojnë në zgjedhjen e trajtimeve për çdo problem dëgjimi. Opsionet më të zakonshme të trajtimit përfshijnë:

Antibiotikë

Antibiotikë, dekongestantë dhe ilaçe kundër dhimbjeve për të kapërcyer infeksionet e veshit

Myringotomi

një shpim i daulles së veshit për të lejuar që lëngjet të rrjedhin nga veshi i jashtëm. Futja e një tubi në tubin Eustachian (pjesë e anatomisë që lidh veshin e mesëm me pjesën e pasme të fytit) për ta mbajtur atë të hapur dhe për të lejuar kullimin normal të lëngjeve. Kjo teknikë mund të rekomandohet për njerëzit që marrin infeksione të shpeshta të veshit.

Aparatet e dëgjimit

Në qoftë se keni humbje të dëgjimit, jeta juaj mundet që të përmirësohet dukshëm nëse përdorni aparate dëgjimi. Sot aparatet e dëgjimit janë mikroprocesorë të përparuar të cilët i përshtaten nevojës suaj personale.

Kirurgjia

Kirurgji për heqjen e tumoreve beninje ose malinje ose korrigjimin e problemeve të lidhura me kockat ose nervat

Rruga drejt dëgjimit më të mirë

Si të rrisni cilësinë e jetës tuaj

Studimet e shumëta tregojnë se humbja e dëgjimit ndikon në jetën e përditshme: Më shumë se gjysma e njerëzve të pyetur që nuk mbajnë një aparat dëgjimi shprehin se  ata janë disi të vetmuar dhe përjetojnë një zvogëlim të konsiderueshm të cilësisë së jetës së tyre.

Ju ja vleni

Aparatet e dëgjimit të modifikuar nga audiologët janë dëshmuar të kenë një ndikim pozitiv në cilësinë e jetës tek mbajtësit. Mbajtja e një aparati të dëgjimit çdo ditë sjellë përsëri kënaqësi në jetën tuaj.

Pajisuni me aparate dëgjimi

Nëse përjetoni humbje të dëgjimit, një nga hapat e parë është vendimi që të provoni një aparat modern të dëgjimit. Sa më herët që ju zbuloni humbjen e dëgjimit, aq më herët jeni në gjendjë që të rifitoni dëgjimin dhe të rrisni cilësinë e jetës suaj.

Pranoni ndihmë profesionale

Eksperti i kujdesit dëgjimor ju ndihmon të bëni zgjidhjen më të përshtatshme për ju. Ata marrin në konsideratë nevojat tuaja të dëgjimit, buxhetin tuaj, stilin e jetës dhe preferencat tuaja individuale të dëgjimit.

Fill the form

Drop us a line

Fill in this form or send us an e-mail with your inquiry.

Or come visit us at:

301 Howard St. #600
San Francisco, CA 94105