Dita Botërore e Dëgjimit

No Comments

Dita Botërore e Dëgjimit e lançuar nga OBSH, mbahet çdo vit me 3 Mars 🗓️ për të rritur ndërgjegjësimin se si të parandalojmë humbjen e dëgjimit dhe të promovojmë kujdesin për veshin dhe dëgjimin në të gjithë botën.

Çdo vit, OBSH vendos temën dhe zhvillon materiale të mbështetura mbi prova shkencore të tilla si broshura, fletushka, postera, banderola, infografikë dhe prezantime, etj. Ngjarja e parë u mbajt në vitin 2007.

May be an image of standing, footwear and text

Faktet kryesore

☑️ Rreth 466 milion njerëz, mbi 5% e popullsisë në të gjithë botën kanë paaftësi humbjen e dëgjimit,

dhe 34 milion prej tyre janë fëmijë.

☑️ Vlerësohet se deri në vitin 2050 mbi 900 milion njerëz-ose një në çdo dhjetë njerëz- do të kenë si paaftësi humbjen e dëgjimit.

☑️ Humbja e dëgjimit mund të ndodhi nga shkaqe gjenetike, komplikime gjatë lindjes, sëmundje infektive,

infeksione kronike të veshit, përdorimi i barnave të veçanta, ekspozimi ndaj zhurmës së tepërt dhe plakjes.

☑️ Është vlerësuar se deri 5 nga çdo 1000 foshnje lindin me humbje të dëgjimit, ose e fitojnë atë pas lindjes.

Humbja e dëgjimit mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në zhvillimin psiko social të fëmijës.

☑️ Rreth 60% e humbjes së dëgjimit të fëmijëve është për shkaqe të parandalueshme.

Identifikimi i hershëm i humbjes së dëgjimit, i ndjekur nga ndërhyrje të menjëhershme dhe të përshtatshme,

mund të ndihmojë që fëmijët me humbje dëgjimi të gëzojnë mundësi të barabarta në shoqëri.

☑️ Mbi 30% e humbjes së dëgjimit tek fëmijët është shkaktuar nga sëmundje të tilla si fruthi, shytat, rubeola,

meningjiti dhe infeksionet e veshëve.

☑️ Është llogaritur se deri në 330 milionë njerëz vuajnë nga infeksionet kronike të veshit në nivel global. Kur nuk trajtohen, infeksionet kronike të veshit çojnë në humbjen e dëgjimit dhe mund të shkaktojnë komplikacione dhe vdekshmëri.

Infeksionet kronike të veshit janë të parandalueshme dhe mund të menaxhohen në mënyrë efektive përmes trajtimit mjekësor dhe ndërhyrjeve kirurgjikale.

☑️ Ekspozimi i rregullt ndaj tingujve me volum të lartë për një periudhë të gjatë paraqet një kërcënim serioz për humbjen e pakthyeshme të dëgjimit.

Është vlerësuar se 1.1 miliardë njerëz (të moshës 12-35 vjeç) rrezikojnë të humbasin dëgjimin për shkak të

ekspozimit ndaj zhurmës në mjedise argëtuese si koncerte, ngjarje sportive, fishekzjarre, si dhe nëpërmjet përdorimit të pajisjeve audio.

☑️ Në shumë vende zhurmat profesionale, siç janë zhurmat e larta të makinerive dhe shpërthimet,

janë ndër rreziqet e humbjes së dëgjimit në punë.

Zhurmat profesionale mund të parandalohen duke përdorur pajisje mbrojtëse.

☑️ Disa ilaçe të përdorura (të tilla si antibiotikët aminoglikozide p.sh gentamicina,

dhe medikamente të caktuara kundër malarjes mund të çojnë në humbje të dëgjimit të pakthyeshëm.

☑️ Humbja e dëgjimit ka një kosto globale vjetore prej 750 miliardë dollarë.

Ndërhyrjet për të parandaluar, identifikuar dhe adresuar humbjen e dëgjimit janë më kosto

efektive dhe mund të sjellin përfitime të mëdha për individët dhe shoqërinë.

☑️ Parandalimi parësor mund të bëhet duke u ndërgjegjësuar për rreziqet që shkaktojnë humbjen e dëgjimit,

dhe duke ndjekur praktikat e sigurta për dëgjimin dhe kujdesin për veshët.

Personat me humbje të dëgjimit përfitojnë nga identifikimi i hershëm; përdorimi i aparateve të dëgjimit,

implanteve koklear dhe pajisjeve të tjera ndihmëse; gjuha e shenjave; dhe forma të tjera të mbështetjes arsimore dhe sociale

☑️ Shumica e njerëzve të paaftë me humbje dëgjimi jetojnë në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Previous Post
Mbani aparatet e dëgjimit funksional në mot të ftohtë
Next Post
ÇFARË ËSHTË APARATI PËR DËGJIM DHE SI PUNON?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu