Si funksionon dëgjimi?

Anatomia e veshit, audiometria dhe kujdesi për dëgjimin

Thanksshtë falë dëgjimit që ne mund të marrim pjesë plotësisht në gjithçka që ndodh rreth nesh dhe të ndajmë emocionet më të bukura me familjen dhe miqtë. Gjeni se si funksionon dëgjimi dhe si ta mbani atë në formë.

Dëgjimi, i pari nga 5 shqisat që do të formohen, është produkt i një sistemi kompleks kushtuar shndërrimit të stimulit akustik në ndjesi dëgjimi, është kuptimi që na lejon të ndeshemi me mjedisin që na rrethon dhe na lejon të vlerësojmë pasurinë e saj zanore. Duhet të dëgjojmë dhe të dëgjohemi. Prandaj, duhet të ruhet mirëqenia e sistemit të dëgjimit: të kuptuarit se si funksionon dhe si të ndërhyhet në rast të  humbjes së dëgjimit .

Si formohet veshi

Sistemi i dëgjimit përbëhet nga tre pjesë: veshi i jashtëm, i mesëm dhe i brendshëm.

  1. Veshi i jashtëm përfshin të veshit të jashtëm, pjesa më e dukshme, dhe kanalit të jashtëm auditory. E para, në sajë të konformimit të saj, është në gjendje të mbledh tinguj dhe më pas t’i përcjellë ato në kanalin e veshit. Tingujt më pas transmetohen përmes membranës së daulles në pjesën e dytë të sistemit të dëgjimit, veshit të mesëm.
  2. Veshi i mesëm përbëhet nga membrana timpanike dhe zinxhirin e tre kockëzave: çekiç, kudhër dhe përshëndetjeje. Kockat e muskujve amplifikojnë tingujt e ardhshëm dhe i transmetojnë ato në veshin e brendshëm.
  3. Veshi i brendshëm i Nell , së fundmi, valët e zërit, përmes lëvizjes së qerpikëve të qelizave të koklearit, shndërrohen përfundimisht në sinjale bioelektrike që, përmes nervit dëgjimor, arrijnë në tru, ku perceptimi dëgjimor bëhet i vërtetë.

Si të kujdeseni për dëgjimin tuaj

Ekspozimi i shpeshtë ose i zgjatur ndaj zhurmës është një rrezik i dëgjimit. Intensiteti i tingullit, në fakt, me kalimin e kohës mund të dëmtojë strukturat delikate të veshit të brendshëm, duke çuar gradualisht në humbje të dëgjimit dhe tringëllimë në veshët. Për këtë arsye, është thelbësore që të kujdeseni për dëgjimin tuaj në mënyrë që ta mbani atë të shëndetshëm për aq kohë sa të jetë e mundur. Lexoni këshillat e ekspertëve të Amplifon për  parandalimin e dëgjimit .

0 Comments

No Comment.

en_USEnglish