A lidhet humbja e dëgjimit me demencën?

living in old people’s home: senior woman gets attention – hand on shoulder

Ndërsa plakemi, shpesh ndodh që aftësitë tona të dëgjimit të ulen dhe vështirësia e dallimit të tingujve ndodh mbi të gjitha në mjedise më të zhurmshme, ku dëgjimi ynë vihet në provë, sipas faqes së njohur italiane të mjekësisë, pazienti.it.

Mund të ketë shumë shkaqe për një humbje progresive ose të papritur, kalimtare ose të përhershme të dëgjimit, që prek një ose të dy veshët.

Ndër arsyet më të zakonshme janë traumat, faktorët gjenetikë, administrimi i barnave, përdorimi i drogës, inflamacion i veshit, vazhdimi i ekspozimit ndaj zhurmave të forta, kolesteroli i lartë apo mbingarkesa e veshit për shkak të akumulimit të dyllit të veshit

Më pak e zakonshme dhe më pak e njohur si shkak i humbjes së dëgjimit është demenca.

Nëse keni një vështirësi të vërtetë në dallimin e tingujve, veçanërisht në dallimin e fjalëve të njerëzve të tjerë në mjedise të zhurmshme, me siguri keni një problem njohës.

Kjo konfirmohet nga një studim i kryer nga Universiteti i Oksfordit me 82 000 burra dhe gra mbi moshën 60 vjeç.

Për 11 vjet, aftësitë e dëgjimit të këtyre subjekteve u monitoruan dhe doli se 1 285 prej tyre zhvilluan një formë të demencës gjatë viteve të eksperimentimit dhe se ata me aftësi të dëmtuara të dëgjimit përjetuan demencë të tipit të lartë.

Studime të tjera, përveç atij anglez, kanë treguar një lidhje të ngushtë midis demencës dhe humbjes së dëgjimit.

Nëse keni vështirësi në perceptimin dhe dallimin e tingujve, është thelbësore të kërkoni një konsultë për të identifikuar shkakun.

Për fat të mirë, falë zhvillimit shumë probleme të dëgjimit, përveç kushteve të veçanta, mund të zvogëlohen lehtësisht falë përdorimit të aparateve të dëgjimit.

Demenca, nga ana tjetër, në shumicën e rasteve është e pakthyeshme. Terapitë aktuale, farmakologjike apo jo, lejojnë vetëm një ngadalësim të procesit të plakjes së aftësive njohëse të pacientit.

Është e qartë se kombinimi i demencës dhe humbjes së dëgjimit (i përgjithshëm ose i dëgjimit), rezulton të jetë veçanërisht i paaftë për ata të prekur.

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe një mënyrë jetese proaktive që synon stimulimin dhe ruajtjen e aktiviteteve të trurit, veçanërisht në moshën e rritur, janë sigurisht zakone të mira që ndihmojnë në parandalimin ose ngadalësimin e formave të demencës.

/ATSH/ https://ata.gov.al/

0 Comments

No Comment.

sqAlbanian