page contents

Festat e funditit janë një kohë kaq e lumtur! Një kohë për miqtë dhe familjen, ushqim të mirë të qeshura dhe dashuri. Një rast që sjell shumë tinguj të gëzuar dhe muzike, të qeshura dhe biseda. Kjo periudhë e mrekullueshme e vitit mund të paraqesë disa sfida për njerëzit që vuajnë nga vështirësitë në dëgjim. Ne nuk duam që askush të humbasë të shijojë sezonin festiv, kështu që këtu janë disa këshilla për të dëgjuar gjatë Festave…

Zgjidh një pozicion të mirë

Zgjidhni një vend të mirë në mes të tryezës së darkës, në mënyrë që të mund të dëgjoni njerëzit në të dyja anët tuaja. Nëse jeni duke festuar Festat në shtëpi, atëherë përpiquni të jeni në qendër që të shihni dhe dëgjoni gjithçka. Nëse jeni jashtë, për shembull në një restorant, sigurohuni që të telefononi përpara dhe të rezervoni një tavolinë afër anëve të dhomës, pasi tavolinat në mes të dhomës zakonisht janë shumë më të forta pasi zhurma kumbon nga muret dhe në mes. të dhomës. 

Ulni muzikën

Ndërsa mund të shijoni ngrënien me muzikë ose televizor në sfond, tingujt konkurrues mund të mbysin zërat e njerëzve të tjerë dhe ta bëjnë të vështirë zhvillimin e bisedave. Provoni të eliminoni plotësisht zhurmën e sfondit, ose të paktën uleni ndjeshëm, në mënyrë që veshët tuaj të fokusohen në bisedë në vend që të konkurrojnë kundër zhurmës së tepërt.

Përmirësoni ndriçimin

Ata me humbje të dëgjimit shpesh përpiqen të kompensojnë duke lexuar buzët e kujtdo që flet. Megjithatë, kjo bëhet më e vështirë në ndriçim të dobët. Përmirësoni aftësinë tuaj për të parë lëvizjet e buzëve të familjes dhe kuptoni më mirë se çfarë thuhet duke ndezur dritat ose duke ndryshuar pajisjet ekzistuese për të ndriçuar më shumë dritën në tryezën e darkës.

Uluni me shpinën në mur

Vendi ku uleni në tavolinë mund të ndikojë në mënyrën se si dëgjoni. Duke u ulur pranë një muri, ju mund të bllokoni zhurmën e tepërt të sfondit pas jush për t’ju ndihmuar të dëgjoni më mirë njerëzit në tryezë.

Flisni për veten tuaj

Në vend që të tundni kokën së bashku me një bisedë që keni problem ta ndiqni, jini të sinqertë dhe kërkoni nga familja tuaj të përsërisë atë që kanë thënë. Dhe nëse jeni i ftuar në tryezën e darkës së dikujt tjetër, nuk është e dëmshme ta njoftoni mikpritësin tuaj paraprakisht se keni sfida dëgjimi dhe çfarë mund të bëjnë ata për t’u siguruar që jeni në gjendje të vazhdoni me bisedën.

Bëni testin e dëgjimit tuaj

Nëse e gjeni veten duke luftuar për të dëgjuar familjen tuaj çdo ditë, është një ide e mirë të kontrolloni dëgjimin tuaj. Një profesionist i kujdesit të dëgjimit prane Qendrave Otofon mund të diagnostikojë siç duhet shkallën e humbjes së dëgjimit dhe të rekomandojë aparatet e duhura të dëgjimit që do t’ju ndihmojnë të dëgjoni bisedat e rëndësishme që ju kanë munguar.

Të gjitha mbledhjet mes familjes dhe miqve gjatë sezonit të festave mund të paraqesin disa situata sfiduese dëgjimi edhe për ata me dëgjim normal. Por nëse keni vështirësi të dëgjoni çdo ditë familjen tuaj të ngushtë, është koha për të vepruar. Ndiqni këshillat e mësipërme dhe pothuajse gjithmonë do të jeni në gjendje të dëgjoni atë që është më e rëndësishme.

Ju gjithashtu mund të bëni testin tonë të shpejtë dhe të lehtë të dëgjimit në internet për të treguar nëse do të ishte një ide e mirë të vizitonit një profesionist të kujdesit dëgjimor.