page contents

Përderisa e pyesni veten pse duhet ta testoni dëgjimin tuaj, duhet të dini se tek njerëzit me dëmtim të dëgjimit është e nevojshme koha që të merren masa që të arrihen rezultate më të mira.

Studimet tregojnë se çdo person i 5 mbi 55 vjeç ka vështirësi në dëgjim, me kalimin e kohës zmadhohen numri në çdo të 3 person. Dëgjimi i mirë bën dallimin e shumë situatave në komunikacion me familjarët dhe miqtë, deri sa shikoni televizion. pjesëmarrja në komunikacion etj. Para disa dekadave gjithashtu ka egzistuar paragjykim për njerëzit me syza dhe janë gjendur në situata të palakmueshme,kurse sot mbajtja e syzeve është normale.

A do të shurdhohem nëse nuk mbaj aparat dëgjimi?

Kjo pyetje më së shumti i’u parashtrohet audiologëve tanë. Përgjigjja është “jo” nëse keni dëmtim të dëgjimit dhe vendosni të mos mbani aparat dëgjimi egziston mundësia të shurdhoheni. E vërteta është se te personat që është vërtetuar dëmtim i dëgjimit ajo është gjendje e përhershme e cila realisht nuk mund të pritet përmirësim.  

Rreziqet e kujtesës

Dëmtimi i dëgjimit nuk e godet vetëm cilësinë e e jetesës, mirëpo ndikon edhe në aftësinë e trurit të kujtoj zërat e përditshëm. Kur nervi i dëgjimit e humb funksionin e tij dhe nuk mund të përçoj me efikasitet zërat në tru atëherë me kalimin e kohës truri fillon ti harrojë zërat dhe aftësinë për ti kuptuar. Sa më shumë njerëzit refuzojnë të mbajnë aparate për dëgjim aq më të vështirë do ta ketë truri të mësohet me aparate për dëgjim, ndërsa sa më herët filloni të mbani aparate për dëgjim mundësit për sukses janë më të mëdha.