Vendosja e aparateve të dëgjimit .. 8 gabime në lidhje me vendosjen e tyre

Vendosja e aparateve të dëgjimit

Pasi të plakeni, dëgjimi i shumë të moshuarve ka rënë në shkallë të ndryshme, duke ndikuar në jetën normale të pleqërisë. Ndonjëherë një mjek ORL rekomandon aparate dëgjimi pas një vizite.

Aparatet  e dëgjimit kanë qenë në treg për disa dekada. Shumë njerëz nuk dinë shumë për aparatet  e dëgjimit, dhe është e lehtë të keni disa keqkuptime në lidhje me vendosjen e tyre.

1. Pasi të keni probleme me dëgjimin, blini një aparat dëgjimi

Kur lindin probleme me dëgjimin, mos blini vetë aparate dëgjimi, dhe sidomos t’i blini ato në internet. Së pari duhet të beni nje vizite tek specialisti ORL  dhe  mjeku të përcaktojë nëse do ta vendosni atë.

Vendosja e aparateve të dëgjimit joshkencërisht mund të dëmtojë dëgjimin ose edhe veshët, kështu që është mirë te zgjidhni një klinike audiologjike  kur blini, dhe vendosja e aparatit te degjimit te behet  me ndihmën e një specialisti të pajisjeve të dëgjimit të kualifikuar profesionalisht .

2. Shurdhimi mund të shërohet pa aparate dëgjimi

Pasi mjekët diagnostikuan, shumë të moshuarve u tha që të mos ndiqnin këshillën e mjekut kur kishin nevojë për aparate dëgjimi. Ata kërkuan këshilla mjekësore kudo, duke shpresuar të gjenin një kurë.

Në fakt, aktualisht nuk ka asnjë trajtim efektiv për shurdhimin neurologjik në të gjithë botën. Në përgjithësi, pacientët me humbje të dëgjimit rreth 40dB duhet të vendosin aparate dëgjimi.

Vendosja e aparateve të dëgjimit sa më herët të jetë e mundur jo vetëm që mund të zgjidhë në mënyrë efektive problemet e përditshme të komunikimit, por edhe të ndihmojë në përmirësimin e qartesise se fjaleve në të folur dhe të zvogëlojë atrofinë e nervit dëgjimor dhe trurit. Mund të parandalojë gjithashtu shfaqjen e depresionit ne pacientet me aparate degjimi.

3, Vensosja e aparateve të dëgjimit krijon varesi, rënia e dëgjimit eshte më shpejt

Disa njerëz nuk kanë dëshirë të vendosin aparate dëgjimi sepse shqetësohen për varësinë prej tyre. Ata mendojnë se për sa kohë që vendosen, nuk mund të hiqen, dhe dëgjimi i tyre bie më shpejt.

Në fakt, aparatet e dëgjimit mund të vonojnë humbjen e dëgjimit dhe të ruajnë njohjen origjinale të të folurit.

Studimet kanë treguar se vendosja e hershme të aparateve të dëgjimit mund të mbrojnë njohjen e të folurit të sistemit nervor qendror të pacientëve .

4. Humbja e dëgjimit në të dy veshët, vendosja e vetëm një aparati dëgjimi

Kuptohet që shumë pacientë me aparate dëgjimi me një vesh të vetëm nuk janë shumë të kënaqur me rezultatet e mëvonshme, veçanërisht kur zhurma e ambientit është e lartë ose njerëzit janë të zhurmshëm, dhe ata nuk mund të dëgjojnë ato që thonë të tjerët.

Eksperimentet e kanë treguar qe vendosja e aparateve dëgjimore në të dy veshët mund të përmirësojë ndjeshëm shkallën e njohjes së të folurit, ka një sens më të drejtuar sesa një vesh , dhe mund të rrisë ndjenjën tre-dimensionale të tingullit, duke e bërë tingullin të qartë dhe të plotë.

 5. Vendoseni aparatet e degjimit vetem kur keni nevojë për të.

Disa pacientë janë të pajisur me aparate dëgjimi dhe i vendosin ato vetëm kur kanë nevojë për to, dhe zakonisht i heqin ato. Për shembull, ju e sillni atë vetëm kur shikoni TV natën ose kur dilni jashtë.

Vendosja e aparateve të dëgjimit fillimisht kërkon një proces adaptimi. Vendosja e ndërprerë do të ndikojë në aftësinë e nervit të dëgjimit për t’u përshtatur.

6, Nuk ka nevoja  për rikontrolle , pasi të kemi vendosur aparatet.

Pasi të kenë vendosur  aparate dëgjimi, disa paciente nuk kanë më nevojë të korrigjojnë gabimet. Rekomandohet të shkoni në Klinikat Audiologjike  për të kryer rishikimin e dëgjimit në intervale të rregullta. Nëse ka ndonjë ndryshim në dëgjim, është e nevojshme ta rregulloni atë në kohë në mënyrë që të rregulloni efektin e aparatit të dëgjimit në gjendjen më të mirë.

Shumica e aparateve të dëgjimit aktual janë të gjitha aparate dëgjimi dixhitale me funksione të shumta, dhe secili funksion mund të arrijë rezultatet më të kënaqshme vetëm pas korrigjimit të gabimeve të shumta .

7. Injoroni mbrojtjen e veshit pasi keni vendosur aparate dëgjimi

Disa paciente injorojnë mbrojtjen e dëgjimit kur vendosin aparate dëgjimi. Në fakt, aparatet e dëgjimit shërbejnë vetëm për të amplifikuar zërin. Pa dëgjimin e mbetur, pajisjet e dëgjimit nuk do të jenë efektive.

Prandaj, kushtojini vëmendje mbrojtjes së veshëve në çdo kohë.

8, Mbajtja e aparatit të dëgjimit  gjate gjumit.


Disa të moshuar mund të harrojnë të heqin aparatet e tyre të dëgjimit natën. Ky është një zakon shumë i keq. Ne përgjithësisht nuk rekomandojmë të vendosni aparate dëgjimi për të fjetur.

Para së gjithash, vendosja e një aparati dëgjimi ndërsa flini mund të shkaktojë dhimbje në vesh . Pavarësisht nëse bëhet fjalë për një aparat dëgjimi BTE ose një apparat degjimi CIC, materiali kryesor i guaskës është relativisht i vështirë, dhe lëkura në auricle tonë është relativisht e hollë dhe ka shumë mbaresa nervore. Sidomos Kur flini në anën, do të shtrydhni veshët në një farë mase, gjë që shkakton dhimbje në vesh.

Së dyti, veshja e një aparati dëgjimi gjithashtu mund të shkaktojë ulërimë . Kur veshim një aparat dëgjimi për të fjetur në anën, ajo do të bllokojë plotësisht gojën e kanalit të jashtëm auditor, ose kur aparati i dëgjimit bie prapa dhe bllokohet nga një artikull i shtratit, aparati i dëgjimit do të prodhojë ulërimë .

Përveç kësaj, veshja e një aparati dëgjimi gjithashtu mund të shkaktojë dëme të aparatit të dëgjimit . Në përgjithësi, aparati i dëgjimit do të fshihet kundër një jastëku ose shtrati kur fle në anën e tij, duke shkaktuar dëme në makinë, siç janë dëmtimi i veshit, tubit të zërit dhe marrësit.

Prandaj, sigurohuni që të hiqni aparatin e dëgjimit ndërsa flini.

0 Comments

No Comment.

sqAlbanian